suiker unie

Suiker Unie rijdt op 100% eigen groen gas uit afvalstromen

Suiker Unie gaat haar transport voor het beleveren van suiker aan klanten verder verduurzamen. Dat doen ze o.a. met deze mooie IVECO Stralis AS440S46T/P NP Natural Power welke wordt aangedreven op biogas. Niet zomaar biogas, maar biogas uit de eigen afvalstromen van Suiker Unie !

Afval
Bij de verwerking van suikerbieten ontstaan reststromen zoals bietenpuntjes en bladresten. Tot voor kort werden deze producten afgevoerd naar een composteerder. Dit is financieel en energetisch niet efficiënt. Het is beter de energetische waarde te benutten door de plantaardige reststromen op locatie te vergisten. Bij vergisting wordt biogas geproduceerd en blijven alle waardevolle mineralen in het restmateriaal, het digestaat aanwezig. Het digestaat kan in de landbouw als meststof worden afgezet, waardoor een mineralen kringloop wordt gesloten. Dit is goed voor het behoud van een gezonde bodem. Suiker Unie is met 30 miljoen m³ per jaar de grootste groen-gasproducent van Nederland ! De biomassavergistinginstallatie op het terrein van Suiker Unie in Dinteloord kan jaarlijks ruim 100.000 ton plantaardig restmateriaal verwerken. Deze plantaardige grondstoffen zijn voor een groot deel afkomstig uit het eigen proces, maar kunnen ook reststromen zijn van andere bedrijven uit de agro- en foodsector, zoals bijvoorbeeld aardappelstoomschillen, cigarant of snijafval dat onstaat bij de verwerking van groenten. 

90% minder CO2-uitstoot
De 460 pk sterke gasmotor verlaagt de CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele dieselmotor met maar liefst 90%. Dit betekent, bij een gebruikelijke kilometrage van 150.000 km per jaar, zo’n 160 ton CO2 per vrachtwagen. 

Suiker Unie kan het voertuig op eigen terrein met biogas vullen bij de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten.

De biogastrekkers hebben minimaal dezelfde soepele rijeigenschappen als een dieselmotor en bovendien zijn ze een stuk stiller. De eerste reacties over de inzet zijn dan ook zeer positief.

+9 Foto's

Meer verhalen van klanten

Enthousiast geworden door deze verhalen?

Wij helpen u graag persoonlijk op weg!

Neem contact op