Boomkwekerij Huijbregts

Biologisch werkende boomkwekerij teelt twintig soorten laurier

WERNHOUT – Boomkwekerij Huijbregts, het bedrijf van José en Hans Huijbregts, is sinds  oktober vorig jaar eigenaar van een IVECO Daily. Deze wordt onder meer gebruikt voor het vervoer van planten, waaronder laurierplanten, hun specialiteit.

DOOR ALLEGONDA JOPSE 

Voor het maken van de foto van de IVECO Daily gaan we naar België. De auto staat daar klaar, vol met stekjes. Op het land, zo’n twee kilometer van het bedrijf, nét over de grens. Twee plantmachines rijden langzaam over het land. “De maand mei is planttijd”, laat Hans Huijbregts weten. “Zo’n 1,5 miljoen stekjes zijn van ons zelf en we kopen nog eens een half miljoen stekjes bij. Tussen het planten door leveren we potten af.  In het najaar/winter rooien we, dan is het afleverseizoen. Sinds vijf jaar hebben we ook pottenteelt: grote laurierplanten in pot. We zijn gespecialiseerd in het telen van laurier, we telen twintig verschillende soorten. Waarnaast nog 30 andere soorten planten. We hebben dus een heel groot assortiment. Daarmee onderscheiden we ons van de concurrent.” Boomkwekerij Huijbregts levert aan groothandels, kwekers die de producten verder af telen, pottenkwekers en volle grond kwekers. De pottenteelt gaat naar hoveniers.

“We werken zoveel mogelijk biologisch”, vervolgt Huijbregts. “De schimmelbestrijding doen we al twee jaar biologisch. Destijds hebben we een schoffelmachine aangeschaft.  Chemisch is makkelijker maar ik wil toch zoveel mogelijk biologisch werken. Het gaat langzaam, het is een enorme omschakeling. Soms wordt je ook nog eens tegengewerkt door de regels van de overheid. In 2009 kregen we vanwege een Europese quarantaineziekte een bevel om vijf hectare te vernietigen. Dat heeft ons bijna de kop gekost. Pas na een aantal jaren ging het weer wat beter met ons bedrijf. In laurier kan een bacterie voorkomen en chemische middelen winnen het nooit van een bacterie. Dat is een reden dat we biologisch wilden werken om zo de plant sterker te maken. Ik gebruik veel groenbemesters. Na twee jaar teelt zetten we er groenbemesters op en blijft de grond twee jaar onbeteeld. Rust is veel beter voor de grond en in mijn ogen brengt dat geld op.”

Boomkwekerij Huijbregts is opgericht in 1993. “Door een vakantiebaantje ben ik in deze branche gerold”, blikt Huijbregts terug. “Ik begon zelf te stekken en langzamerhand werd dat steeds meer. Van mijn eerst verdiende centjes heb ik een reisje naar New York geboekt. Eerst wilde ik hetzelfde soort werk doen als mijn vader, hij was teeltbegeleider bij een diepvriesgroente bedrijf. Maar ik kreeg het zo druk met mijn bedrijf dat mijn vader ontslag nam om bij mij in de kwekerij te komen werken. Ook een buurman heeft me enorm veel geholpen. Aan hen heb ik veel te danken.” In de toekomst wil Huijbregts nog een loods er bij hebben. “We hebben er nu een spuitmachine bij van vier meter hoog, want biologische middelen moet je ook spuiten, maar deze past niet binnen. Dus daar moet nog een nieuwe loods voor komen.”

Huijbregts is tevreden over de IVECO Daily. “Dit is de eerste bus die we via DEBA Bedrijfswagens hebben gekocht”, laat Huijbregts weten. “Het is een bus met een dubbele cabine met een open laadbak, we hebben er ook een aanhanger bij gekocht. We hadden speciale eisen voor de bakmaat, deze is 2,20 meter breed. Er kunnen dan zes pallets in. We gebruiken deze voornamelijk voor de pottenteelt. Ik huur een kas net over de grens en met de combinatie van de bus en de aanhanger kan ik dan in één keer twaalf pallets meenemen.  Voor de rest rijd ik er voornamelijk mee in Zundert en omgeving, ook voor transport van de kas naar hier. De afnemers zijn bedrijven in heel Europa. Deze halen de producten meestal op bij ons dus de IVECO maakt niet heel veel kilometers.

We hebben voor een dubbele cabine gekozen want er gaat steeds meer personeel mee. We hebben onder andere voor de IVECO gekozen vanwege het sperdifferentieel, anderen hebben dat niet. De vorige bus begon bij een plasje water al te slippen, dat is bij deze niet. Ook zit er hulpluchtvering in, bij een zware lading blijft de auto toch recht. Ik moest wel even wennen aan het verbruik. Deze is 150 pk, de vorige was veel lichter dus de IVECO verbruikt wat meer. We hebben gelukkig nog geen ervaring met het onderhoud bij DEBA Bedrijfswagens maar we hebben een goed contact met Jeroen Poppelaars.”

Meer informatie over boomkwekerij Huijbregts staat op www.boomkwekerijhuijbregts.nl  

+1 Foto's

Meer verhalen van klanten

Enthousiast geworden door deze verhalen?

Wij helpen u graag persoonlijk op weg!

Neem contact op