Meedenken in oplossingen | Uit voorraad leverbaar | Maximale service | Aktie's | Nieuws | Afleveringen
'Een op de drie auto-ongelukken veroorzaakt door verkeerde banden'

Niet de remmen of verlichting, maar versleten of verkeerde banden zijn de oorzaak van veel verkeersongevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse CBS. Voor brancheverenigingen Bovag en Vaco aanleiding om verkeersveiligheid en bandenbewustzijn weer op de politieke agenda te krijgen.

De cijfers slaan op Duitsland, waar veel strengere regels zijn rondom banden. Zo staat onder meer op het kentekenbewijs welke banden er onder een auto horen en is een herkeuring nodig om hier van af te mogen wijken. En er is natuurlijk een winterbandenverplichting.

“Wanneer we de cijfers in Duitsland zien, kun je op je vingers natellen dat het in Nederland nog veel slechter gesteld moet zijn, want hier is op het gebied van banden veel meer toegestaan”, zegt Vaco branchemanager Edwin Brinksma. “En als we in Nederland net zoals in Duitsland de details uit ongevalsonderzoek zouden ontsluiten, is het een stuk eenvoudiger om beleid te maken, te handhaven en bewustzijn te creëren bij het publiek.”

Bovag en Vaco roepen een nieuw kabinet op meer werk te maken van informatie uit ongevallenanalyses. “Details uit ongevallenanalyses zijn onmisbaar voor overheden en handhavers, want alleen op die manier kun je de juiste keuzes maken”, zegt Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt. “Als bij ongevallen in winterse omstandigheden auto’s met zomerbanden zijn betrokken of zelfs (mede) oorzaak zijn, vanwege de langere remweg, dan lijkt ons dat toch relevante informatie die ook nog eens bijdraagt aan meer bewustwording bij de automobilist. Nu blijven zulke details vaak in de politiearchieven. Helaas zien we dat verkeersveiligheid in de verkiezingsprogramma’s geen prioriteit heeft. Zelfs niet nu duidelijk is dat het aantal verkeersslachtoffers niet daalt.”
Uit onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van beide organisaties, onder 863 particuliere automobilisten, blijkt dat 1 op de 6 respondenten niet weet met welk soort banden zijn of haar auto is uitgerust. Ruim driekwart is niet bekend met het sinds 2012 verplichte Europese bandenlabel, 29 procent zegt in de winter door te rijden met zomerbanden en 18 procent kiest bij een volgende aanschaf resoluut voor de goedkoopste banden.


(bron : Automotive Management)

Vorige | Overzicht | Volgende
 
Kwaliteit, betrouwbaarheid en service op het hoogste niveau
 
Voertuigen
Waarom bij DEBA?
Bedrijfswagens FIAT / IVECO
Bedrijfswagens CityTransporter
Maatwerk bedrijfswagens
Voorraadvoordeel
Motoren (industrieel)
MKG laadkranen
Actuele voorraad
Offerte aanvragen
Werkplaats
Onderhoud en reparatie
Originele onderdelen
Schadeherstel
Laadklep service
Laadkraan service
Leasing & financiering
Verhuur
Camper service
Over DEBA
Historie
Kwaliteitsborging
Erkend duurzaam
Sponsoring
Algemene voorwaarden
Achtergrond FIAT
Achtergrond IVECO
Dealernetwerk FIAT
Dealernetwerk IVECO
Vacatures
# werken bij DEBA
Nieuws
Nieuws
Afleveringen
TruckTime! nieuwsbrief
Klant in beeld
Contact
Etten-Leur
Bergen op Zoom
Kapelle
> Bezoek onze showroom
     
Telefoon
076 50 349 60
E-mail
verkoop@deba-trucks.com
Vestigingen
Etten-Leur - Bergen op Zoom - Kapelle