Meedenken in oplossingen | Uit voorraad leverbaar | Maximale service | Aktie's | Nieuws | Afleveringen
Chauffeur geen code 95: 800 euro boete!

”Doorrijden zonder code 95 is geen optie. De boete is minstens € 800,- indien bij inspectie blijkt dat men de Code 95 niet op het rijbewijs heeft staan. Daarnaast mag de chauffeur meteen uitstappen en niet verder rijden. Chauffeurs en bedrijven zijn ook onverzekerd indien men gaat rijden zonder de code 95 op het rijbewijs. Bij ongevallen zal of het bedrijf of de chauffeur zelf de schade moeten vergoeden.”
 
Veronderstellingen zoals “De Code 95 geldt toch niet voor eigen vervoerders”, “Ik rijd maar heel af en toe in een vrachtwagen” zijn kostbare denkfouten. 
 
Er blijken nogal wat hardnekkige misverstanden te bestaan over de code95 regelgeving. Hierbij een overzicht van de 5 meest gehoorde misverstanden. Inclusief een uitleg met hoe het werkelijk zit. 
 
Ik verricht eigen vervoer, dus de Code 95 is niet op mijn bedrijf van toepassing.
Bij de vraag ‘heb ik Code 95 nodig? Ik vervoer alleen voor mijn eigen bedrijf’ ontstaat vaak verwarring, Code 95 is een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs en maakt geen onderscheid tussen ‘Eigen vervoer’ of ‘Beroepsgoederenvervoer. Dus de Code 95 kan ook bij u van toepassing zijn.
 
Ik maak gebruik van een vrijstelling, dus de Code 95 is niet op mijn bedrijf van toepassing.
Wanneer u gebruik kunt maken van één van de vrijstellingen voor Code 95 moet u dit onderweg aan kunnen tonen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een urenregistratie waaruit blijkt dat u onderweg bent met materieel dat u beroepshalve nodig heeft om uw werkzaamheden op locatie uit te kunnen voeren en u nog onder de 12 rij uren per week blijft.Wanneer u gebruik maakt van een vrijstelling ligt de bewijslast hiervan bij de bestuurder van het voertuig zelf, houdt dus zorgvuldig uw administratie bij. Voorkom misverstanden en neem contact op met EVO indien u twijfelt. Wij adviseren kosteloos.
 
Ik rijd maar heel af en toe in een vrachtwagen, dus de code 95 is niet op mij van toepassing.
Wanneer u gebruik maakt van het C en/of D rijbewijs en u vervoert over de openbare weg dan is het noodzakelijk dat u Code 95 behaalt. Ongeacht het aantal kilometers en uren dat u op jaarbasis rijdt. De algemene vrijstelling voor chauffeurs die minder dan 12 uur rijden is in juli 2015 komen te vervallen, de hoeveelheid uren dat u aan het rijden bent heeft niets te maken met het feit dat Code 95 vereist is.

Er zal vast wel een beetje uitstel komen na 10 september.
Er komt geen enkel uitstel, na 10 september bent u in overtreding. De uiterste datum dat iedere chauffeur binnen Europa Code 95 nodig heeft ligt op 10 september 2016. In veel Europese landen is de Code 95 al langere tijd verplicht maar Nederland heeft voor deze uiterste datum gekozen. De overtreding kan een boete van 800 euro inhouden en u mag niet verder meer rijden.

Ik ben nog nooit op mijn Code 95 gecontroleerd, dus ik kan wel een tijdje zonder.
Wanneer u het C en/of D rijbewijs voor 10 september 2009 heeft behaald, heeft u tot en met 10 september 2016 de tijd om Code 95 te halen. Indien u deze actie niet onderneemt, bent u in overtreding en loopt u het risico op een bekeuring. Ook bestaat het risico dat een verzekeraar niet zal uitkeren bij een ongeval onderweg. Wanneer het rijbewijs na 10 september 2009 is behaald, is de Code 95 al verplicht vanaf de behaalde datum en geldt voor deze chauffeurs dat de cyclus van 5 jaar nascholing al is gestart.

 Vorige | Overzicht | Volgende
 
Kwaliteit, betrouwbaarheid en service op het hoogste niveau
 
Voertuigen
Waarom bij DEBA?
Bedrijfswagens FIAT / IVECO
Bedrijfswagens CityTransporter
Maatwerk bedrijfswagens
Voorraadvoordeel
Motoren (industrieel)
MKG laadkranen
Actuele voorraad
Offerte aanvragen
Werkplaats
Onderhoud en reparatie
Originele onderdelen
Schadeherstel
Laadklep service
Laadkraan service
Leasing & financiering
Verhuur
Camper service
Over DEBA
Historie
Kwaliteitsborging
Erkend duurzaam
Sponsoring
Algemene voorwaarden
Achtergrond FIAT
Achtergrond IVECO
Dealernetwerk FIAT
Dealernetwerk IVECO
Vacatures
# werken bij DEBA
Nieuws
Nieuws
Afleveringen
TruckTime! nieuwsbrief
Klant in beeld
Contact
Etten-Leur
Bergen op Zoom
Kapelle
> Bezoek onze showroom
     
Telefoon
076 50 349 60
E-mail
verkoop@deba-trucks.com
Vestigingen
Etten-Leur - Bergen op Zoom - Kapelle