Meedenken in oplossingen | Uit voorraad leverbaar | Maximale service | Aktie's | Nieuws | Afleveringen
Bestelauto met aanhangwagen = tachograafplicht

Veel ondernemers haken regelmatig een aanhangwagen achter de bestelauto of lichte vrachtauto. Ze maakten dan gebruik van een vrijstelling, die bepaalt dat binnen Nederland de tachograaf niet gebruikt hoeft te worden. Echter is er nu een nieuwe tachograaf verordening in werking getreden.
 
Vanaf maart 2015 mag een tachograaf alleen achterwege blijven als: 

1.  het totaal gewicht van het voertuig of de voertuigcombinatie onder de 7.500 kg blijft 
én  
2.  bestuurder niet meer dan 12 uur per week met deze combinatie rijdt en de bestuurder aan het werk gaat met de materialen of machines die hij meeneemt.
 
100 kilometer vrijstelling
Deze vrijstelling is bovendien alleen van toepassing als het voertuig binnen een straal van 100 kilometer vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf blijft. Het is dan weer een voordeel dat deze wijziging ook grensoverschrijdend geldt. Iemand uit de grensstreek kan dus ook in het buitenland zich op deze uitzondering beroepen, mits hij aan de voorwaarden voldoet.


 
 
Tachograafvrijstelling: vijf meest gestelde vragen
 
“ Ik doe eigen vervoer, dan geldt deze wetgeving toch niet voor mij? “ 
De tachograafwetgeving maakt geen onderscheid tussen eigen vervoer of beroepsvervoer. Er kan niet gesteld worden dat de tachograafverplichting niet geldt omdat er eigen vervoer gedaan wordt. Afhankelijk van de activiteiten die je met het voertuig doet, de inrichting van het voertuig of de sectoren waarbinnen gereden wordt zijn er vrijstellingen mogelijk.
 
“ Ik kom één keer per jaar buiten de straal van 100 kilometer met deze combinatie, kan ik dan van deze vrijstelling gebruik maken? “ 
De voorwaarden spreken voor zichzelf. Op het moment dat het voertuig aangehouden wordt op een plek buiten de hemelsbrede straal van 100 kilometer vanaf de vestigingsplaats, moet er een tachograaf in het voertuig zitten en dient deze ook gebruikt te worden.
 
“ Hoe moet ik de 12 rij-uren aantonen? “ 
Dit is niet voorgeschreven. Hieronder staat een tabel waarin de belangrijkste parameters zijn meegenomen. Belangrijk is dat alleen de rijtijd van de bestuurder geregistreerd wordt als hij met een voertuig of voertuigcombinatie boven de 3.500 kg reed. Als de bestuurder rijdt met alleen een bestelauto en onder het totaalgewicht van 3.500 kg blijft, hoeft deze rijtijd niet geregistreerd te worden. Als de bestuurder een dag op een vrachtwagen heeft gereden moet hij deze rijtijd ook meetellen. 
 
Voorbeeld registratie 12 uur rijtijd : 

 
“ Bovenstaande vrijstelling is voor mij niet van toepassing, is er nog een andere uitzondering waar ik gebruik van kan maken? “ 
In totaal zijn er ruim dertig verschillende uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn. EVO benadrukt hierbij wel dat het vervoer van ondergeschikt belang moet zijn en de rijtijd met het voertuig beperkt. Als dit van toepassing is, kan het verstandig zijn dit te laten nakijken. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat voor bestelauto’s waar af en toe een aanhangwagen achter geplaatst wordt de eerder beschreven uitzondering de meest voorkomende is. 
 
“ Voor mij is geen uitzondering van toepassing. Wat moet ik doen? “ 
Als de voertuigcombinatie boven de 3.500 kg komt moet er in de bestelauto een tachograaf gebouwd worden. De bestuurder moet zich dan ook aan de rij- en rusttijden houden. Een alternatief is om goed na te gaan of het niet mogelijk is om het gebruik van het voertuig aan te passen, zodat u wél aan de voorwaarden van de uitzondering kan voldoen.

(bron : EVO)Vorige | Overzicht | Volgende
 
Kwaliteit, betrouwbaarheid en service op het hoogste niveau
 
Voertuigen
Waarom bij DEBA?
Bedrijfswagens FIAT / IVECO
Bedrijfswagens CityTransporter
Maatwerk bedrijfswagens
Voorraadvoordeel
Motoren (industrieel)
MKG laadkranen
Actuele voorraad
Offerte aanvragen
Werkplaats
Onderhoud en reparatie
Originele onderdelen
Schadeherstel
Laadklep service
Laadkraan service
Leasing & financiering
Verhuur
Camper service
Over DEBA
Historie
Kwaliteitsborging
Erkend duurzaam
Sponsoring
Algemene voorwaarden
Achtergrond FIAT
Achtergrond IVECO
Dealernetwerk FIAT
Dealernetwerk IVECO
Vacatures
# werken bij DEBA
Nieuws
Nieuws
Afleveringen
TruckTime! nieuwsbrief
Klant in beeld
Contact
Etten-Leur
Bergen op Zoom
Kapelle
> Bezoek onze showroom
     
Telefoon
076 50 349 60
E-mail
verkoop@deba-trucks.com
Vestigingen
Etten-Leur - Bergen op Zoom - Kapelle