In memoriam Sergio Marchionne

topman Fiat Chrysler overleden

Sergio Marchionne, de topman van Fiat Chrysler, is vandaag op 66-jarige leeftijd overleden. Eerder werd al bekend dat er complicaties waren opgetreden na een operatie om een kwaadaardige tumor te verwijderen. De familie van de controlerende aandeelhouder van de autofabrikant heeft het overlijden van de Italiaan woensdag bevestigd.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat Marchionne ziek was en om die reden moest opstappen bij Fiat Chrysler. Later kwamen meer details over zijn situatie naar buiten. Zo zou hij zelf naar verluidt al langer van de tumor in zijn schouder hebben geweten. Bij de risicovolle operatie zou hij zijn getroffen door een cerebrale embolie, waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen geblokkeerd raakte. In de dagen na de operatie lag hij in een coma en was al duidelijk dat hij niet meer zou herstellen. In het weekend dat zijn ziekte bekend werd, werd ook aangekondigd dat Marchionne wordt opgevolgd door Mike Manley, de topman van Jeep.

Marchionne kwam in 2004 aan het roer bij FIAT waar toen structureel rode cijfers werden geschreven. De verliezen werden door hem echter omgebogen in winst. Ook het noodlijdende Chrysler heeft zijn huidige, positieve financiële situatie te danken aan Marchionne. Marchionne had sinds 2014 op de achtergrond ook een belangrijke rol bij het Formule 1-team van Ferrari. 

 Eenvoud siert de mens. Een mooi gezegde en perfect van toepassing op Sergio Marchionne.
Hieronder een mooi geschreven impressie door autorai.nl over Sergio Marchionne.

Gevoel voor humor
Van peperdure designerkostuums en dure overhemden moest de voormalig FCA-topman niets hebben. Marchionne verdiende jarenlang miljoenen, maar bleef gelukkig altijd zichzelf. Het zal me niets verbazen als hij met broodtrommel – vol met zelfgesmeerde boterhammen – onder de arm naar het werk ging. In een doodnormale trui en met een scherp gevoel voor humor was hij jarenlang mijn favoriete CEO. En misschien wel van alle autojournalisten.

Persconferenties
Ik heb het geluk gehad om Sergio Marchionne diverse keren te kunnen spreken, eigenlijk altijd tijdens persconferenties op grote autoshows zoals de Autosalon van Genève. Een interview één op één deed Marchionne eigenlijk nooit. Als je hem sprak, dan was dat met tientallen journalisten tegelijk. Als Marchionne binnenliep was het helemaal stil. Hij nam plaats voorin de zaal op de praatstoel, deed zijn zegje en na afloop kon je hem vragen wat je maar wilde. Zolang het maar relevant was.

Recht door zee
Onpersoonlijk was Marchionne nooit, maar wel recht door zee. Hij herkende je altijd meteen, wist precies wat je de vorige keren al had gevraagd en luisterde oprecht met interesse. Hij had echt zijn eigen stijl. Vroeg je als journalist naar de bekende weg, dan kreeg je dat ook te horen. “Dat heb je vorige keer ook al gevraagd. Mijn antwoord is gelijk aan de vorige keer.” Zo, dat je het even weet. Nee, Marchionne stond zijn mannetje. En nog veel beter: geen poppenkast. Marchionne bleef menselijk en zichzelf. Soms hard, maar vooral eerlijk.

Krantenkoppen
Goede voorbereiding was bij zo’n persconferentie essentieel. Als druk man zat Marchionne daar natuurlijk niet voor zijn plezier. Had je een goede vraag, dan kreeg je dat te horen in de vorm van een zeer uitgebreid en informatief antwoord. Elke uitspraak haalde de krantenkoppen. Want wat Marchionne vertelde, dat was wereldnieuws. Hij was een CEO van een klasse die je in autoland zelden ziet. Met ingetogenheid, vastberadenheid, doorzettingskracht en een beetje Italiaanse flair wist Marchionne Fiat Chrysler Automobiles weer groot te maken. Donald Trump kan nog veel leren van Marchionne hoe je je als leider hoort te gedragen.

Marchionne. Sergio Marchionne.
“Unieke managementvaardigheden, ongewone intelligentie, maar vooral menselijke kwaliteiten, vrijgevigheid en de manier waarop hij mensen begreep”, precies met die woorden omschrijft John Elkann, bestuursvoorzitter van Fiat Chrysler Automobiles, Marchionne op een prachtige manier. En eigenlijk kan ik daar ook niets meer aan toevoegen. Marchionne. Sergio Marchionne. We gaan je enorm missen in de autowereld. 

(bron: autorai.nl)

Meer nieuwsberichten

Wat is uw uitdaging?

Wij nemen hem graag aan!

Daag ons uit