Google bestelt 62.000 voertuigen bij FIAT

mega order

Waymo breidt zijn zelfrijdende vloot uit met 62.000 exemplaren van de Chrysler Pacifica Hybrid. Deze zijn bestemd voor de taxidienst met autonome  voertuigen die Waymo aan het ontwikkelen is. De eerste zelfrijdende taxi’s moeten eind dit jaar al gaan rijden.

Afgelopen januari werd al bekend dat Waymo, een zusterbedrijf van Google, duizenden minivans van het genoemde merk en type bij Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zou gaan bestellen. Nu blijkt dus dat het om 62.000 exemplaren gaat en dat FCA eind dit jaar zal beginnen met leveren. Tot nu toe staat de teller op 600 van deze voertuigen die FCA aan Waymo heeft geleverd.

 

Geen chauffeurs
Bij de eerste aankondiging was ook nog niet bekend waar Waymo de voertuigen voor zou inzetten, maar nu geeft het bedrijf aan dat de minivans zullen worden gebruikt voor de taxidienst die momenteel wordt ontwikkeld. Aan die taxidienst zullen dus geen chauffeurs meer te pas komen. Eind dit jaar moeten consumenten in bepaalde Amerikaanse steden al zo’n zelfrijdende taxi kunnen bestellen.

FCA en Waymo werken al enkele jaren samen. Waar die laatste partij een zelfrijdend systeem heeft ontwikkeld, werd in de Chrysler Pacifica Hybrid het voertuig gevonden om die technologie toe te passen. De bedrijven hebben sindsdien intensief samengewerkt aan de verdere ontwikkeling van de zelfrijdende voertuigen, waarmee inmiddels in tientallen steden wordt getest. Er zijn intussen ruim 6 miljoen testkilometers afgelegd.

Toegang tot zelfrijdende technologie
De partijen zijn nu ook in overleg over de mogelijkheden om de autonome technologie door te vertalen naar de consumentenmarkt. “Vanaf de eerste dag is het Waymo’s doel om de meest ervaren bestuurder ter wereld te bouwen en om mensen toegang te geven tot zelfrijdende technologie die onze wegen veiliger zullen maken”, aldus John Krafcik, directeur van Waymo. “We zijn enthousiast over het verdiepen van onze relatie met FCA.  Zo kunnen we de lancering van onze bestuurderloze dienst ondersteunen en toekomstige producten verkennen.”

 

 

Meer nieuwsberichten

Wat is uw uitdaging?

Wij nemen hem graag aan!

Daag ons uit