Nieuwe regels winterbanden

Verreweg de meeste Nederlanders weten niet dat Duitsland vanaf 1 januari de regels voor het gebruik van winterbanden aanscherpt. Wie niet met de juiste banden over de Duitse wegen rijdt, riskeert een boete van minimaal 60 euro. Daarvoor waarschuwt de BOVAG.

Vanaf komend jaar is het symbool M+S (modder en sneeuw) niet meer voldoende als kwalificatie voor een winterband, maar is het zogenoemde sneeuwvlokjessymbool (alpine) verplicht op winterbanden. Dat geldt voor alle banden die vanaf dan worden geproduceerd en worden gemonteerd. 

Minimale eisen

Of ze de letters M+S op banden zetten, mogen fabrikanten zelf bepalen. Om het sneeuwvlokjes- of 'Alpine'-symbool te mogen gebruiken, moet de band aan bepaalde minimale eisen voldoen voor wat betreft grip bij winterse omstandigheden (de snow grip index). 

"Het advies aan Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken, is om te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool, zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden", zegt de brancheorganisatie.

Meer nieuwsberichten

Wat is uw uitdaging?

Wij nemen hem graag aan!

Daag ons uit